VINDER AF PRISEN

ÅRETS BØRNE/UNGE-FAMILIETEATER 2020

Af Danmarks Teaterforeninger

Fredag 20. november 2020 modtog Teater Next ApS prisen for ÅRETS BØRNE/UNGE-FAMILIETEATER 2020 af Danmarks Teaterforeninger på Folketeatret.
Med prisen fulgte ordene:

Klassikere i teatret? Så tænker de fleste af os uvilkårligt på Hamlet, Gengangere, Misantropen, Jeppe på bjerget osv. Historier, der absolut er henvendt til det voksne teaterpublikum.

Men hvad med børneteatret? Kan man også tale om et klassikerbegreb her?

Ja, det kan man faktisk. Prøv blot at se på de forestillinger, som årets Børne-Unge/Familieteater, har lavet i deres endnu ret korte levetid. Modtageren af titlen Årets Børne/Unge-Familieteater er nemlig: Teater Next.

Med hvad man næsten på betegne som uforfærdethed, har I på få år manifesteret jer med kvalitetssikkert greb om især et par meget kendte, og meget elskede klassikere, for det unge publikum: Hanne Hastrups Cirkeline-figur og den franske forfatter Saint-Exupérys fortælling om ”Den lille prins”. Kendte og elskede, men også meget forskellige klassikere.

Hvor den franske klassiker er kendt for sit poetiske og filosofiske blik på livet og dets udfordringer, tænker og handler den lille pige med strittende pagehår mere på udfordringerne end hun tænker over og analysere dem. I har da også forløst de to forestillinger dejligt forskelligt. Lige så de passer til det univers og den stemning, de originale værker er gennemstrømmet af.

”Den lille prins” formår at videreføre den dobbelthed og eftertanke, som den originale roman netop er så kendt for, uden at det bliver for kompliceret og komplekst for de unge tilskuere. Mens ”God jul, Cirkeline” er karakteriseret af en sød, sjov og smittende nysgerrighed og appetit på både risengrød og tilværelsen. Selv om sidstnævnte også kan byde på små bump!

Fælles for dem er et fint loyalt greb om de originale forlæg, som forstærker børnenes glæde ved at opleve den kendte fortælling live på scenen. En følelse selv en nok så god film ikke kan give de små på samme måde. Den følelse af indlevelse og pludselig at være til stede i et univers, ved vi mere erfarne teatergængere, er afhængighedsskabende. Det er den, vi søger efter og håber på at opnå hver gang vi går i teatret. Får børnene allerede dén følelse i deres første teateroplevelser er meget vundet i forhold til at skabe et fremtidigt publikum.

At I baner den vej for dem, er værd at hylde.

Tillykke med titlen som Årets Børne-Unge/Familieteater 2019-2020.